Az egyetlen releváns kérdés

—————————————————————————————————————————————Szentatya a mai gnosztikusokról: 

“They may well be false prophets, who use religion for their own purposes, to promote their own psychological or intellectual theories.”
“è possibile che sia un falso profeta, che usa la religione a proprio vantaggio, al servizio delle proprie elucubrazioni psicologiche e mentali.”
“Lehet, hogy egy hamis próféta, aki a vallást a saját céljaira használja, és a saját pszichológiai vagy mentális agyszüleményének szolgálatába állítja.” 

Gaudete et exsultate. Contemporary Gnostic. 41.  Vatican, 19 March 2018 / 9 April 2018

————————————————————————————————————————————–

Az egyetlen releváns kérdés*

Mindössze egyetlenegy releváns kérdés létezik:

Kereszténydemokrata-e az orbánizmus?

A kereszténydemokratának két alapkritériuma van:

a) keresztény vagy legalább keresztény értékrendű;

b) demokrata.

Most a második kritériumot nem vizsgáljuk, mert egyrészt bizonyítottnak tekintjük, hogy nem demokrata. Másrészt ennek ellenére sem tudjuk teljes körűen bizonyítani sem a választói, sem Európa előtt (mivelhogy a rezsim nagyon cseles). Következően a „demokrata” vagy „nem-demokrata” feszegetése sehova sem vezet (ahogy láthatóan eddig sem vezetett).

Az első kritériumról szinte majdnem mindenki megfeledkezett. Pedig ez az igazán lényeges. Ha ugyanis Orbán Viktor, az orbánizmus, az Orbán-rezsim nem keresztény, akkor egyrészt nincs helye az EPP-ben és az európai, valamint a tágabb kereszténydemokrata közösségben, másrészt elveszíti a még megmaradt keresztény szavazóit vagy esetleges támogatóit. Tudnivaló, hogy már eddig is nagyon sokat elveszített közülük, sőt a szavazói szinte kicserélődtek. De a trükkjeivel tartós szavazatokat nem tud szerezni; a kereszténydemokrácia tartós szavazói ugyanis elsősorban a keresztények, a keresztény értékrendű polgárok, s – nem elhanyagolható részben – vallástól függetlenül az értelmiség és a középosztály. A kormánypárti szavazókról tudjuk, hogy mára már a jelentős többségük a képzetlenebb, szegényebb, vidéki rétegekből kerül ki. Csupán a társadalom alsóbb, iskolázatlanabb rétegeire egyetlen párt sem építhet, hiszen ezen rétegek politikai irányultsága igen képlékeny. Ez tehát egy bizonytalan talaj a kormánypártok lába alatt.

Mi azt mondjuk: Orbán Viktor, az orbánizmus, az Orbán-rezsim nem keresztény, hanem eretnek (azaz keresztény mezben lévő) hermetikus gnosztikus, főként manicheus, illetve manicheista. Hogy az meg micsoda? A hermetikus gnoszticizmus nem egyszerű eretnekség, hanem okkult, babonás, mágiával terhelt vallásféle (álvallás), amely kvázi szalonképtelen, s a hívőjét nemigen invitálná politikai párbeszédre senki. Legalábbis Európában és az európai gyökerű kultúrvilágban semmiképp. Hogy mihez hasonlítható? Pl. a sátánizmus, a luciferizmus, a boszorkányság is határozottan, bevallottan, sőt hirdetetten hermetikus gnosztikus. Európa (reményeink szerint) a szabadság hazája, ahol bárkinek lehet ilyesféle hite. Viszont elképzelhetetlen, hogy egy szép napon meghívnák Európa leghíresebb főboszorkányát az EP-be, hogy politikai szövetséget kössenek vele.

A gnoszticizmus három csoportra osztja az embereket, a társadalomképe piramisszerű, kasztszerű:

1) A csúcson a választottak vannak, akik megvilágosultak, akik üdvözülnek, s akik szó szerint „földön járó istenek” ( pneumatikusok) – ezt nevezzük gnosztikus megistenülésnek. A számuk igen csekély, gyakran csak egyetlen ember az isten, de többmilliós populációkban lehet akár egy-két tucat is.

2) A lelki emberek, akik megvilágosodhatnak (pszüchikusok). A számuk szintén kevés, néhány száztól néhány ezerig, legfeljebb néhány tízezerig terjed, bár esetleg idesorolhatják a hívő keresztényeket is, akiket viszont gyakorta farizeusoknak neveznek.

3) A testi emberek, akiknek esélyük sincs a megvilágosodásra, akik megváltoztathatatlanok (hülikusok); a manicheusok szerint ők a massa damnata: a megválthatatlan tömeg. Magyarországra vetítve ez legalább 9,7 millió embert jelent, ha a hívő keresztényeket is idesorolják.

A csúcson lévő személy tehát megistenült, azaz istenné, istenemberré vált, s – ha keresztény mezben van – afféle Eon-Krisztussá lett. Ezt nem metaforaként, nem átvitt értelemben kell érteni, ez ugyanis a számukra objektív tény. Ahogy pl. egy magát Napóleon császárnak tartó beteg sem metaforikusan érti, hogy ő Napóleon, hanem tényszerűen, s nem képzeletnek tartja, hanem mint objektív valóságot éli meg. A gnosztikus tévképzetek másik neve: gnosztikus vallási téboly; orvosi neve: okkult elmebaj. Biztosra vehetjük, hogyha nyilvánosságra kerülne, hogy egy európai miniszterelnök és a kormányelit jelentős része gnosztikus vallási tébolyba esett, okkult elmebajban szenved, senki sem kívánna velük politikai szövetségre lépni.

A kereszténység szerint a gnosztikus megistenülés elkárhozás. E vélemény elméletileg nem volna releváns a politikai életben; kivéve, ha a megistenült politikus a keresztény szavazókra aspirál, s kereszténydemokratának mondja magát. Ez esetben ugyanis rögtön lényeges kérdéssé válik, hiszen nemcsak a keresztények, hanem a kereszténydemokraták sem fogadják maguk közé az ördög útján lévőt. Gyakorlatilag kizárhatjuk, hogy egy megistenült gnosztikust, egy Eon-Krisztust, egy földön járó istent meghívnának az EPP-be, s komoly politikai diskurzust folytatnának vele.

A hermetikus gnoszticizmus nem jobboldali, vagy akár szélsőjobboldali, vagy akár populista terület – ez a persona non grata terület. Nincs jelentősége, hogy az orbánizmus szélsőjobboldali vagy populista mezbe öltözik-e, mert jelentősége csak annak van, hogy hermetikus gnosztikus. Ehhez pedig Orbán Viktor nem talál magának politikai partnert. Ezzel nem lehet V4-eket összehozni, s nincs az a lengyel vagy bajor miniszterelnök, osztrák kancellár, populista olasz miniszter, aki parolát adna neki. A hívő keresztények pedig igen távol tartanák magukat tőle.

Ahhoz, hogy konszenzusra jussunk a körben, hogy az orbánizmus keresztény-e, illetve hogy hermetikus gnosztikus-e, szükséges, hogy mind idehaza, mind Európában minél többen legalább belelapozzanak a tanulmányunkba. A jó hír, hogy ingyenes és szabadon terjeszthető (letölthető: http://www.soshungaria.mozello.eu és https://fideszgnosis.wordpress.com). A rossz hír, hogy igen hosszú (600 oldal), s nem könnyű olvasmány. De ezt nézzék el nekünk, mert ilyesmit nem lehet csak úgy állítani, belekiabálni a vakvilágba: ezt bizony alaposan bizonyítani kell. S mivel e téma a tudomány területéhez tartozik, a tanulmány nyelvezete sem sikerült mindenhol közérthetőre. Pedig igyekeztünk…

Szolgáljon vigaszul a kitartó olvasóinknak: Ha igazunk van: nagy esélye van annak, hogy Orbán Viktor megbukott. A „megbukott” szót befejezett jövőként értve.

Tehát a kérdés végső soron: „Keresztény-e az orbánizmus?” Mert valóban ez itt a kérdés. Végeredményben sajnos nem kisebb súlyú, minthogy: lenni vagy nem lenni…

Ha van kedvük, szavazhatnak itt is:

NEMZETI KONZULTÁCIÓ I. – Az orbánizmus kereszténydemokrata?

https://fideszgnosis.wordpress.com/2018/08/06/nemzeti-konzultacio-1/

NEMZETI KONZULTÁCIÓ II. – Az orbánizmus keresztény?

https://fideszgnosis.wordpress.com/2018/08/06/nemzeti-konzultacio-2/

Szeretettel: Magyar Katolikus NGO-k

*A bejegyzés letölthető Pdf-formátumban: https://www.docdroid.net/AD5Qmf7/az-egyetlen-relevans-kerdes.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.